1 Ocak 2014 Çarşamba

YENİ YIL ANIMSATMALARI


31.12.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Bu yıl da çeyrek kalmış, yarım kalmış, hatta yine bir şey yapılmadan olduğu gibi kalmış işleri var Ankara’nın. Önem sırasına dizilmediği için herkes tuttuğu yerinden bir şey yapıyor. Plansız olunca da anlaşılmıyor; gelişmeler oluyor ama olumlu mu olumsuz mu.



Yok mu hesap tutan?
Örneğin bir kentin ihtiyacından çok fazla büyük alışveriş merkezi var Ankara’da. Yapılacaklarla beraber 42 olacak sayıları. Dışarıya 1 satıyorsa dışarıdan 4 alıyor Ankara. Yok mu eline kalem, defter alıp bir hesap tutan?



Yok mu yol, su, elektrik bekleyen organize sanayi bölgelerinin boş parsellerinden rahatsız olan? “Hep tüketiyoruz, biraz da üretelim” diyen? “Binlerce kişiye iş alanı açalım, sonra lüks konutlara daha kolay alıcı buluruz” diye düşünen? Hele ki Ankara sanayisinin olgunlaştığı, bir üst basamağa çıkmak için en hazır olduğu bugünlerde. Hayvanat Bahçesi’ne yatan paranın 20’de 1’i etmiyor bütün masraf. Haydi abartalım 10’da 1’i olsun. Hesap tutan olmasa da hangisi geleceğe yatırım gibi görünüyor uzaktan bakıldığında?



Merkez olamayan başkent

5 milyonluk bir başkentin şehiriçi ve şehirdışı ulaşımında, hala temel sorunlar şikayet konusu olabiliyor? Ne kadar yol eklense Eskişehir yolunun trafiği bitmiyor. Haymana yolu genişletmesi bitmedi. Kazan Saray sanayi bölgesi kavşağı, Kazan-Ayaş ve Kazan-Çubuk arasındaki kestirme yollar, sanayi için çok hayati Sincan-Malıköy bağlantı yolu ve Ankara’yı Karadeniz’e açacak Çubuk Aydos üzerinden genişletilmesi gereken yollar bekliyor.



Ayrıca ulaşım, sadece karayolundan sağlanan bir şey değil; demiryolu, havayolu diye ulaşım biçimleri var. Şehiriçi ulaşımda çevre semtleri merkeze taşımakta sorunlarımız devam ediyor. Uzmanların, 50 kilometre yarıçapındaki kentte, 5 kilometre yarıçaplı ulaşım ağı olduğu düşüncesi devam ediyor. Yeni metrolarla sorunun küçük bir kısmı çözülmüş olacak çünkü başkent, her yıl 150-200 bin kişi arasında göç alıyor. Ülkenin başkenti olarak demir ve havayollarında, yurtiçi ve yurt dışı için bir merkez kent olmaktan çok uzağız hala. Merkez olamamış bir başkent Ankara.



Bizden alıp, bize satıyorlar
Ticaret, teknoljik altyapısı en iyi kentte alıp satmanın kolaylığından vazgeçemiyor. Bu teknolojik altyapıyla yeni ürünler ve markalara yatırım yapmak yerine başkasının ürettiğini satmak kolay geliyor Ankara tüccarlarına. Bu arada üniversite ve teknokentlerimizde üretilen fikirleri, başkaları alıp, yine bize satıyor. Çubuklular’ın, kasalarda yatan paraları turşu yapabilmenin yöntemini bulması lazım.



Turizm patlasın!

Son olarak patlamasını beklediğimiz turizm sektörünü anımsatmak lazım. Patlayacak ama balon olarak galiba. Ne yerel yönetimlerin ne bakanlıkların bir planı yok ortada. Olursa gelişigüzel bir şeyler oluyor, o da yaraya merhem olmuyor. Hamamönü ve Hacı Bayram’daki düzenlemeler, Ramazan turizminden ibaret kaldı. Ankara Kalesi’nin altyapısı, dördüncü baharına devredildi. 4 yıldır bitmediği gibi biten haliyle toz toprak, şimdi de çamurdan yürünmüyor sokaklarında. Atatürk Kültür Merkezi yerine yakışacak Medeniyetler Müzesi’ni, önerenler bile unuttu. Şu anda Ankara’nın turizmden beklentisi, bir Hayvanat Bahçesi’ne sığdırılmış durumda. Eh ilçelerin vah haline o zaman, merkez böyleyken.


Unutanlar kentinde, unutulduğunu sananlar unutmasın diye not düştük. Umutlarımızı 2014’e devrediyor, yeni yılınızı, en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Hiç yorum yok: