22 Ocak 2015 Perşembe

KAZLARA ASFALT CEZASI



20.01.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi


Canım memleketim, sorumluklarını yerine getiren vatandaşını mutlaka cezalandırır. Sen misin vatandaşlık görevini yerine getiren... Sen misin elektriğini, suyunu kaçak kullanmayan, haksız faturayı, vergisini zamanında ödeyen... Ödemeyeni affeder, kaçak kullananın yükünü senin sırtına yıkar canım memleketim.



Kazların alnındaki yazı

Devletin, yerel yönetimlerin zaten görevi olan hizmetlerine ayrıca para alınır, sorumluluk duygusu taşıyan vatandaş öder önce. Sorumluluğunu yerine getiren vatandaşlar, ‘yolunacak kaz’ olarak tabir edilir memleketimizde. Borcunu ödemeyeni cesaretlendirir, ödeyenin alnına görünmez yazıyla ‘enayi’ damgası basar canım memleketim. Sorumluluk duygularından taviz vermediği için enayiler, enayiliğine doyamaz memleketin sathı mahalinde. Uyanıklar, devletin şahitliğinde, enayiler üzerinden geçinip gider.



Mesela uyanıksever memleketimde, elektrik şirketi, doğalgaz şirketi vardır. Hizmet vermek için yalvarttığı gibi yapmakla yükümlü olduğu işlerin parasını, hiçbir yasal sorumluluk hissetmeden, tahsil etme cesaretini gösterebilir memleketimde. Yetmezmiş gibi sayaç değişimi falan gibi yeni masraflar üretir, zorla tahsil etmeye çalışırlar vermeyenden. Devlet de “Seni gidi hınzır, nerden aklına geliyor böyle uyanıklıklar?” dercesine şefkatli bir yaklaşımla yüksek tahsilattan elde edeceği yüksek verginin hesabına, sessiz kalır olan bitene.



Jetonlu merdiven

Özel şirketler, makul kar oranları yerine aklına esen ücretler talep eder, devlet kurumları ya da yerel yönetimler, vermekle yükümlü oldukları hizmetten kar etmeye çalışırlar. Özel şirket, parmağını oynatsa taksimetreyi işletir. Kamu kurumu, kar edemiyorsa mesela, belediye otobüsü sizin mahalleye seyrekleşir ya da hiç gelmez. Hayat, sadece gündüz mesai saatleri içinde sürermiş gibi, gece çalışanlar, öğrenciler, yoldan gelenler, hastası olanlar dikkate alınmaz, zarar etmemek için gece yarısı olmadan kepenk indirilir kamu hizmetinde. Yakında çalışmayan yürüyen merdivenler çalışacak olursa eğer, jetonla binmek zorunda kalabiliriz mesela. Asansörlere de... Belki kaldırımları da jetonla kullanacak günler yakındır.



Vezneden önce acile!

Her şeyin vergisini zaten fazlasıyla alan devlet, yapmakla yükümlü olduğu yolu kullandığımız için ayrıca vergi talep eder oldu bizden. ‘Asfalt katılım bedeli’ diye isim uydurmuşlar, medeni kentin temel ihtiyacı olan asfalt yola, vergilerimizden hariç bedel ödememiz isteniyor. Sağolsun Ankara Büyükşehir Belediyesi, konut başına 700 ile bin 500 lira arasında değişen dudak uçuklatıcı asfalt faturaları çıkararak bu konuda kendimize getirdi bizi. Yerimizde hopladık şöyle bir. Ancak emeklilerin çoğu, vezneden önce acile gitmiş olabilir.



Ödeyenin yanına kaldı

Sorumluluk sahibi vatandaş, bu ‘asfalt katılım bedeli’ denen parayı ödedi tabii. Ya da ilk taksitlerini. Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek demez mi “Asfalt katılım bedeli alınmayacak. Ama bu arada ödeyenlerin parasını geri veremeyeceğiz.” Ohh tak huniyi, oyna meydanda!


Yüreğimize su serpildi tabii; ne mutlu ki sorumluluk sahibi vatandaş cezasız kalmamış, kamu idaresinde istikrar aksamaksızın devam ediyordu. Duacıydık devletimize. Alnımızdaki yazının görünmezliği, toplum içinde gönül rahatlığıyla dolaşmamıza engel oluşturmuyordu çok şükür!

Hiç yorum yok: