9 Mart 2013 Cumartesi

SANAYİCİLER İŞ KAPILARINI SIKI ZORLUYOR


08.03.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



“Memur kenti” diye dillere pelesenk olmuş, ağzımızdan düşmüyor ama Ankara, kararlı adımlarla sıyrılıyor bu solmuş kıyafetten. Devletin başkentine, nitelikli kadroların kabiliyetine daha yakışır adımlar atılıyor günden güne. Son 2-3 yılki gelişmelerle gri, soluk takımını, askıya kaldırıyor sanki şehir. Günlük yaşamda, yapılan ve yapılması düşünülen projelerde, her türlü turizme açılma isteğinde, dünya çapında bir bilişim ve sanayi merkezi olma niyetinde, girişimlerinde, yatırımlarında, memurluktan başka marifetlerini de değerlendirme azminde görünüyor Ankara. Değişimin hızını kavrayamayan, ‘memur kenti’nde yaşayanlarsa hala çoğunlukta.



Büyük işlere talipler

Değişim, önce organize sanayi bölgelerinden, teknokentlerden giriş yaptı Ankara’ya. Üniversitelerle başlatılan işbirliği, sanayicilerin kendine olan güvenini artırdı. Teknolojik firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Unu, şekeri, yağı bir araya getirme çabaları, helvaya dönüşmek üzere. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın büyük işlerine talipler artık. İşsizlik gazelini söyleyip, dinlemiyorlar, iş kapılarını zorluyorlar. ‘Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Organizasyonu’nu, Ankara’ya getirdiler en son. Daha geçen yıl Meksika’da tanıştıkları organizasyonu, bu yıl Ankara’da ağırladılar.



Tesadüfi değil

Bu tesadüfi bir tanışma ya da buluşma değil. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bunun altını şöyle çizdi: Ankara, savunma sanayi ile 1900’lü yılların başından bu yana tanışık. Kurtuluş Savaşı’nın mühimmatları burada üretildi. Türkiye’nin ilk uçak fabrikası da Ankara’da kuruldu. Bu tarz çalışmaların Ankara’da olması, tesadüf değil. Özetle;  “Ankara’nın altyapısı var, sahip çıkmak, ileri götürmek gerekiyordu” diyor bu cümleler.



Ankara, Türkiye’nin en rekabetçi ili seçildi. 6 tane çok etkin teknoparkı, 16 üniversitesi var. Makine imalatı, taşıt araçları, traktör, beyaz eşya, ofis mobilyaları gibi birçok alanda lider. Barındırdığı teknik birikim, üretim olanakları ve nitelikli kadrolarla savunma sanayisini de Bilişim Vadisi’ni de hak eden bir il. “Ankara, en yenilikçi ve yüksek teknolojili yatırımların da merkezi” diyen Özdebir, ekliyor “Yazılım alanında da çok başarılı işlere imza attı Ankara.  Teknoparklarımız, dünya çapında çalışmalara imza atıyor. 8 organize sanayi bölgesiyle çevreyle barışık, gelişmeye açık bir yapı oluşuyor. Bütün bu çalışmalar, Ankara’nın sanayisini ve savunma sanayini destekleyen itici güçlerdir.”



Kendine güvenli adımlar

İşte şimdi uluslar arası, büyük çaplı sanayi kapılarını, daha kendine güvenerek zorluyor Ankaralı sanayiciler. Yeni iş olanaklarına açılan kapılar bunlar. 2 yıl önce metronun yüzde 51’ine talipken bugün hepsine talipler. Sadece 2 yılda ciddi bir yol aldılar. Gemiyi lafla değil, işle yürütüyor, meslek okullarından üniversitelerle işbirliğine, çıraklık okullarından iş garantili meslek kurslarına kadar planlıyorlar.



Fuarımızı geri isteriz!
Büyük bir havacılık firmasının yöneticisi, “Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu arasında, stratejik bir köprü görevini üstlenmiştir” cümlesini kuruyor toplantıda konuşurken. Gecikmiş yatırımlar ve teknolojik birikim için kendimizi toparlama günleri. Ankaralı sanayiciler ve bilişimciler, bu yolda kendilerine yakışanı yapıyor, hedeflerine kararlı adımlarla ilerliyor.  Savunma Sanayisi Fuarı’nı da İstanbul’dan alıp, evine geri getirecekler inşallah!

Hiç yorum yok: