7 Mart 2013 Perşembe

STADI NEREYE YAPALIM?


05.03.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Öncelikle şunu saptamak lazım; 5 milyonluk Ankara’nın, 2013 yılında, hala uluslararası ölçülere uygun bir stadyumu yok. Şimdiye kadar büyük bir stadyuma layık görülmemiş başkent. Yıllardır resmi, özel, bir sürü futbol okulu olan kent, 3-5 bin kişilik sahalara tıkılmış. Statlar, sadece futbol için değil tabii; atletizm sporunun pek çok dalı da bu sahalarda yapılabiliyor. Ayrıca izliyorsunuz; dünyanın en büyük, görkemli gösterileri için de statlar kullanılıyor. “Niye yapılmamış?” diye sorsak Ankara’nın ihmal edilmişliği bir kez daha yüzümüze vurulacak, yine efkar basacak durduk yerde. Az efkarlı, yapılacağı konuşalım en iyisi.



Yeni stadyumun yeri
Aralık ayının sonlarında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 19 Mayıs Stadı'nın yıkılarak aynı yere yeni bir stat yapılmasından vazgeçildiğini açıklamıştı. Yeni stadı, Eskişehir Yolu'nda inşa etmeyi düşündüklerini söylemişti. Hatta Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le Zırhlı Birlikler’in karşısındaki arazide incelemelerde bulunmuşlardı. Çayyolu metrosunun bitişiyle ulaşım da kolaylaşmış olacaktı. Bu proje açıklandığından beri, değişik kesimlerden kısık sesli itirazlar duyuyordum stadın yeriyle ilgili. En son Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav’ın çıkışıyla kısık sesler, yüksek bir tondan dillendirilmiş oldu.

Cavcav’dan erken uyarı
Cavcav, “Ben futbolu 19 Mayıs’ın toprak dış sahalarında top oynayarak, tribünlerinde maç seyrederek sevdim. Zaten seyirci sorunumuz var. Söylendiği gibi stadyum, şehrin merkezinden 30 kilometre uzağa yapılırsa İstanbul’daki Olimpiyat Stadı’nda olduğu gibi, insan sesi değil rüzgar sesi duyulur” dedi ve ekledi; “19 Mayıs Stadı’nın yakında hem metro hem gar hem de alışveriş merkezleri var. Ayrıca yeni stadyum bitmeden 19 Mayıs yıkılmamalı”. İlhan Cavcav, konuya futbol açısından yaklaşmış ama söylediğinin çoğu, atletizm sporu ya da büyük gösteriler için de geçerlidir.

Stadyumlar ne için?
Stadyumlar, geniş kitlelerin ortak bir etkinlik çevresinde bir araya geldiği ortamlar. Toplumsallaşmaya, büyük katkısı olan mekanlardır. Rakibinizle bir arada, karşıtınızla yaşamayı öğrenirsiniz. O yüzden böyle mekanlar, herkese eşit mesafe sayılacak şehrin merkezinde yer alır. Çarşı nasıl merkezde olursa, büyük toplulukları bir araya getirecek böyle mekanlar da merkezde olur. Bunun bilincinde olan dünya ülkelerinde, böyle uygulanıyor.

Bakın Ankaraspor, Esenboğa yolundaki tesislerine seyirci taşımak için ne kadar zorlanmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği olmasa bozkır dikenlerine, armut ağaçlarına oynayacaklardı maçları. Büyük paralar harcanarak yapılması değil, insanlara yakınlığı önemliymiş meğer böyle tesislerin. Ders almalıydık bu örnekten ve İstanbul’daki Olimpiyat Stadı’ndan. Dünya’nın en görkemli stadyumları, hem merkezdedir hem de o büyük kalabalığı hızla merkeze getirip, yine oradan hızla tahliye edecek biçimde tasarlanmıştır. Amaç, merkezde buluşmaktır.

Kimin merkezi
Bilimsel ve toplumsal göstergeler, stadyumların, büyük alışveriş merkezlerinden farklı bir amacı ve işlevi olduğunu söylüyor. Beğendiğimiz yer, merkeze düşmeyecekse gidebilenlerin merkezi olacak demektir.

Hiç yorum yok: