13 Mart 2013 Çarşamba

ÇARŞI YANGINLARI


12.03.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Çarşıları yanıyor Ankara’nın. Yanarken bazısının malını, bazısının ciğerini yakıyor. Bazılarının da ocağını, ateş söndürüyor. Dosyanın kapağını çeviriyorsunuz hep ihmallerle dolu satırlar. Hiç ders alınmıyor, bir başka çarşı, aynı ihmallerle küllere karışıyor. ‘Elektrik kontağı’ diye biri var, bütün suçu ona yıkıp, sıyrılıyoruz işin içinden!



Modern Çarşı yangını

24 Aralık 2003’te Modern Çarşı yanmıştı. 320 işyeri, yarım saatte cayır cayır yandı, kül oldu. Dükkanlar dışında yanan nakit para ve senetler 400 bin (milyar) lira civarındaydı. Toplam zararın 30 milyonu (trilyon) geçtiği tahmin ediliyordu. 15 gün süren elektrik arızası giderilmediği için, esnaflardan biri, jeneratörüne mazot koyarken çarşıyı yaktı. Kimi esnafı kimi de elektrik idaresini suçladı. Belki 500 lira belki 5 bin liralık ihmal, milyonları yaktı, ocakları yıktı.



Çarşı da pek masum değildi: İlk projede 100 olarak görünen dükkân sayısı, 320'ye çıkarılmış, dükkânların genişletilmesi için ortadaki kolonlar kesilmişti. Havalandırma boşlukları, depoya çevrilmiş, yangın merdiveni boşlukları, kapatılarak kiraya verilmişti. Yanıcı, patlayıcı maddeler satılan  çarşının yangın tüpleri boş, yangın muslukları kapalıydı. Ayrıca bu yangında, Ankara İtfaiyesi’nin, kimyasal nitelikteki yangınlara karşı gerekli donanıma sahip olmadığı ortaya çıkmıştı. Yangın, davul zurna çala çala, sirenler öttürte öttüre gelmiş de kimse duymak istememişti.



Çıkrıkçılar Yokuşu yangını

22 Şubat 2012’de Ulus Anafartalar Caddesi’ndeki tarihi Çıkrıkçılar Yokuşu’ndan geldi bu kez yangın çığlığı. ‘Elektrik kontağı’ denen kundakçı, 10 işyerini yaktı, 20 milyonluk zarar verdi, 100’e yakın çalışanı işsiz bıraktı. İşyerlerinin bulunduğu sokağın dar olması nedeniyle yangına müdahalede güçlük yaşandı, ‘elektrik kontağı’ denen zalim, bu kez de amacına ulaşmış oldu.


Yunus Emre Çarşısı yangını ve…

En son 6 Mart 2013’te, Altındağ’da, Yunus Emre Halk Çarşısı'nın çevresinde inledi itfaiye sirenleri. 685 işyeri, alevlerini gözümüze soka soka 4 saat boyunca yandı. Zararı bilmiyoruz, hala açıklanamadı. Ancak dile kolay, 685 kişiyi aileleriyle düşünseniz, neredeyse bir stadyum dolusu insan demek. 4 saatte 685 ekmek kapısını, tanıdık bir felaket mühürledi. Bir gün önce işyerlerinden çıkmaları istenmiş, bir gün sonra yangın çıktı. “Sabotaj mı?” dedikoduları uzamadan  fail belli oldu. Tanıdık biri; ‘elektrik kontağı’ denen, uslanmaz ateşperver.


Aynı ihmaller, aynı vurdumduymazlık, aynı teselli; “Yaralar sarılacak!” Her defasında onlarca yüzlerce mağdur, binlerce milyonlarca lira zarar. Kentin göbeğinde, mangal çırası gibi çatır çatır çarşılar yanıyor ancak bir kez de Yunus Emre Halk Çarşısı’nda görüyoruz ki bu çarşılar, denetlenmiyor. Altyapısı yetersiz ya da kafasına göre kurulan, değiştirilen çarşılar, Allah’a emanet. “Yaralar sarılacak” da yara açılması normalmiş gibi önlem almaya gerek duyulmuyor. Ayrıca bu 3 çarşıda, yaranın falan sarıldığını da görmek nasip olmadı henüz. Önlem alınmamışsa ruhsat vermez ya da sık sık denetlersiniz, çarşılar da bu kadar kolay yanmaz. Esnaf almıyor, yöneticiler almıyor sorumluluğu, batsın yerin dibine bu elektrik kontağı!

Hiç yorum yok: