1 Ekim 2010 Cuma

ANKARA’YA ŞEN HABERLER

25.09.2010 Milliyet-Ankara Eki

Ankara Valiliği, çok özlenen ve sonuçlarıyla heyecanımızı ateşleyen bir toplantı düzenledi; I. Ankara Turizm ve Tanıtma Konseyi Toplantısı. Raylı ulaşımdan hava ulaşımına, Kale’den Bağ Evleri’ne, kurumaya yüz tutan derelerden Gölbaşı’nın Sevgi Çiçeklerine, Atatürk Orman Çiftliği’nden kuş cennetlerine, keçisine, tavşanına, kedisine… Karavan turizminden doğa sporlarına, devasa kongre merkezlerinden fuar alanlarına, kaplıca tesislerinden ilçe yollarının bakımına kadar çok kapsamlı bir dizi düşünce üretildi bu toplantıda. Hepsi birbirinden güzel, isabetli düşünceler.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, üniversite rektörleri, kamu kurum temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri, ATO, ASO, Borsa Başkanları, STK Başkanları ile turizm sektörünün temsilcileriyle bu büyük toplantıyı düzenledi. Olması gereken herkesle yani.

Coşkulu heyecanımı gizleyemiyorum çünkü ilk kez bu çapta bir işbirliğine tanıklık ediyorum Ankara’da. Belki de Türkiye’de ilk. Alınan kararların amaca ya da hedefe uygunluğunu görünce göz kapaklarının ağırlaştığı bir toplantı yapılmadığına emin oluyorum. Sürekli talep ettiğimiz ya da şikayet ettiğimiz başlıklar, ayıklanmış gibi kararlara yansımış. Ankara’nın hakkıdır, çok geç kalındı. Aklın yolu bir, hepimizin yolu açık olsun!

Alınan kararları, madde madde, ballandıra ballandıra 2 gazete sayfası yazabilirim. İtiraz edebileceğim tek bir karar bile yok. Her heyecanlanana 2 gazete sayfası verildiği de görülmüş şey değil!

Meraklısı kararları inceleyebilir ama ben kendimce ilk dört sıralaması yaptım:

1-Ulaşım
“Ankara’nın ulaşımı raylı sisteme dayandırılmalı ve ulaşım sorunu iki sene içerisinde çözümlenmeli” denmiş. Ankara, çok geniş bir alana yayılmış bir kent artık. Kenardaki semtleri, merkezle buluşturmak, merkezin ticari ve sosyal faaliyetlerine katmamız gerek. İlçeleri hedefleyen bir kolay ve ucuz ulaşım ağı da düşünülmelidir. Oradan diğer il ve ilçeleri cezbetmek mümkün olacaktır.

2-Kaleiçi-Eski Ankara
Kaleönü, Hamamönü ve Hacı Bayram bölgesinde yürütülen yeniden düzenleme ve canlandırma çalışmaları Kaleiçi’ne derhal sıçramalıdır. Birkaç konak, cami ve mescit dışında Kaleiçi’nin, turist çekecek özelliği kalmamıştır. Binalar hatta bazı mescitlerin, taş duvarları sıvanmış, arnavut kaldırımları, tepeleme asfalta boğulmuştur. Özgünlüğü kaybolmuş bir semte niye turist gelsin?
Eski Ankara, sahip çıkılması ve ayağa kaldırılması gereken önemli ikinci gündem olmalıdır. Yeni ve modern projelere doygun Ankara’nın, eskiyi elinden tutup, kaldırma, ayakta durana sahip çıkma zamanıdır.

3-Atatürk Orman Çiftliği
Çok incinmiş ve küskündür Çiftlik. Tiftik keçisi, tavşanı, kedisi, balı, 38 çeşit armudu, 10 çeşit üzümü, her biri 300 gram elması, ceviz gibi vişneleriye meşhur Ankara’nın, bowling salonu yapılacak son yeridir Çiftlik. Meşhurları bu Çiftlik’te yetiştirmek, ürünleriyle ticareti ve istihdamı canlandırmak kolay olduğu gibi borçtur aynı zamanda ‘sütannemiz’e.

4-Kongre ve Fuar Merkezleri
Kültürel altyapısı hazır, geç kalmış karardır. Etkin bir akademik yaşama sahip Ankara, devletin ve ülkenin merkezidir. Kanaatleri oluşturmak ve olgunlaştırmak için en uygun yerdir. İstanbul’un, düşünemeyecek kadar yoran hızına iyi bir seçenektir Ankara!

Bu toplantının kararları, aynı anda yürüyebileceği gibi sıraya da konabilir. Ben, kendi sıramı yaptım. Hepsi yararlı, keşke aynı anda uygulanabilseler. 10 yıl sonraki Ankara, tekrar ruhuna yakışır bir başkent olacaktır. Bu temeli atanlar, tarihe geçecektir. İş ki atılan temel, eski siyasilerin attığı sonra çürümeye terk ettiği temellere benzemesin.

Hiç yorum yok: