10 Nisan 2015 Cuma

ÜMİDİ KESİK TIRANSFORMIRLAR



10.04.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi


Aday adayları kesinleşene kadar, dikkat çekecek değişik kostümler, sloganlar, afişler, çıkıntı sözlerle daha ziyade semt halini andırıyordu siyaset meydanı. Yüksek Seçim Kurulu’na listelerin teslimiyle 1 saat içinde dişçi bekleme salonuna döndü. Hayal kırıklığı yaşayan aday adaylarına gergin hasta suskunluğu çökmüş, sıralamada yerini beğenmeyenlerin,  birbirinden teselli bulma mırıltıları kalmıştı geriye. Seçimlerin birinci perdesi, renkli bir aday adaylığı süreciyle kapanmıştı.



Ankara seçmeni

Ancak gözden kaçıyor mu bilemiyoruz ama Ankara ahalisi, genel seçim heyecanını kaybetmiş bir seçmen kitlesidir. Başkentin seçmeni, kenti düşünerek değil, partiyi düşünerek sandığa gider. Seçim sonucunun kentle yani yaşadığı yerle bağını kuramadığı için de yavan olur seçmenliği. Seçtiği vekil de yavan kalır zaten seçimden sonra. Zaten parti de Ankaralılığı’na ya da Ankara’ya katkılarına bakmaz adayının. Türkiye’nin herhangi bir yerinden hayatta tanımadığı, tanısa da hayrını görmediği biri vekil olabilir Ankara’dan.



Başkentliliği dolayısıyla aslında bütün vekillerinin gözetmesi gereken Ankara, böyle böyle hep ortada kalır. Kente sahip çıkacak vekillerden çok partinin sıkıştığı yerde kontenjan yarattığı, genel bir oy deposuna dönüşmüştür yani.



Tırasnformırlaşma

Hal böyle olunca seçmeni de halkı da şu anda Ankara gündemini işgal eden Tıransformırlar (Transformers) filmindeki robotlara benzemiştir. Vaziyeti kurtaracak, kendi başının çaresine bakacak şeye dönüşür, günü kurtarırlar. Bugüne kadar hakkı yenmeyecek birkaç istisna vekili de kaideyi bozamadığı için kentin de vatandaşın da siyasi arkası yoktur, yarına Allah kerimdir başkentte.



Tıransformır ‘dönüştürücü’ demek. Ancak nedense filmde makineler, elektronik aletler, insana benzeyen robotlara dönüşüyor da onca teknoloji içinde insanlığı insanlığına döndüremiyor. Dönüşen mi, dönüştüren mi, dönüştürülen mi, dönüştürenin eltisi mi, kim olduğunu anlayamadığımız robotlar, kendi gezegenini bırakmış dünyayı kurtarmaya çalışıyor filmde.



Ankara tıransformırı sahada

Ankara’nın tıransformır sakinleri de bırakın dünyayı, arkasında siyasi gücü olmadığı için Ankara’yı da bırakın, ancak kendini ve günü kurtarır. Tıka basa dolu otobüslerde, dolmuşlarda, trenlerde, “cıyk cuyk civi civi” diye dönüşerek, kalan boşluğa göre şekillenir, yolculuk edebilirler.


Dünyanın zayıf, yerleşim merkezlerine en uzaktan geçen metro hatlarından birinde, “zıviyy zıviyy” diye dalarak medeniyet rüyası görürler. Daha dün Batıkent’te 5 tren, “servis dışı” anonsuyla 5 trenlik yolcuyu bıraktı gitti. Bir kısmımız hızlı trene dönüşüyorduk ki 6’ıncısı geldi. Beş trenlik yolcu, konserve kutusuna tıkıştı nitekim. Şu havaalanı ve Gar’a da uğramayan metroda.


Ayrıca Ankara tıransformırları, metronun yürüyen merdivenleri ve asansörleri çalışmadığı için “tak tuk trak” diye tanka dönüşür, yokuşu çatır çatır tırmanırlar.


Yağışlı havalarda, “gıcır gucur gıcır” ederek karada da suda da giden havırkırafta dönüşür, karşıya geçebilirler. Evde ya da dükkandaysalar şişme bot olarak seyredeler mekanda.

Suyu içecek olurlarsa “voii voii vizz” diye su arıtma cihazı şeklinde bir robotlaşma gerçekleştirilir.


Geniş ve ayrılmış yollarda, “zuvuzz zuvuzz ızznn” diye antilop fizikli robot tarzında, sıçradıkları gibi karşıya geçiş tamamlanır. Aksi taktirde ya araba çarpar ya da yolun bu yanında yaşamaya mecbur kalırlar ömrü billah.


Yol çöktüyse “tiki tiki tik trak” diye mekanik bir örümcektir artık Ankaralı, kralı gelse aşar geçer.



Heykeli haketmiştir

Say say bitmez... Ankara’da yaşayan, aşmıştır bunları. Tıransformasyonunu tamamlamıştır. Hiçbir sorununda, davasında, 31’den 32’ye çıktı sayıları, 10 vekilini bir arada, tek ses olarak görmediği için kendi başının çaresine bakar, evrimini, içinde bulunduğu koşullara göre yönlendirir.


Uzun lafın özeti; Ankara, seçimlere hep ümidi kırık girer amma velakin Atatürk Orman Çiftliği kavşağına dikilen ‘Tıransformır Heykelini’ de sonuna kadar bileğinin hakkıyla elde etmiştir!
Solda Ankaralı ve sağda Atatürk Orman Çiftliği-Demetevler Kavşağı'na dikilen hakettiği heykeli

Hiç yorum yok: